Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Od pewnego czasu gotowanie stało się sztuką. Umiejętność kompozycji potraw, organizacji imprez, nakrycia do stołu to zalety prawdziwego mistrza kuchni. Jeśli chciałbyś realizować swoje pasje kulinarne, poznawać kuchnie całego świata, zdobyć dobrze płatny zawód - ten kierunek jest dla Ciebie!!!
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po zdaniu egzaminów otrzymuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty rozszerzone po gimnazjum:
Biologia - 240 godzin
Informatyka - 180 godzin
Przedmioty rozszerzone po szkole podstawowej:
Biologia - 180 godzin
Język angielski - 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
Technologia gastronomiczna
Obsługa konsumenta
Zasady żywienia
Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Włoski lub Francuski - poziom podstawowy
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Data zmiany | Redaktor | Opis zmiany |
2020-03-16 12:06:25 | Jacek Maciejewski |
|
2020-03-16 11:36:03 | Jacek Maciejewski | |
2017-05-31 22:33:04 | Sławomir Ciernicki | |
2017-05-29 19:02:29 | Sławomir Ciernicki | |
2017-05-29 19:00:34 | Sławomir Ciernicki | |
2016-03-08 16:28:08 | Sławomir Ciernicki | |
2016-03-08 16:26:45 | Sławomir Ciernicki | |
2016-03-08 16:25:59 | Sławomir Ciernicki | Publikacja artykułu |