KUCHARZ
Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu.
TG.7. Sporządzanie potraw i napojów
Po ukończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy potwierdzający ich kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty zawodowe wiodące:
Obsługa konsumenta
Technologia gastronomiczna
Zasady żywienia
Języki obce:
Angielski, Niemiecki
Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Kucharz może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji TG.7. Sporządzanie potraw i napojów, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
Możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.
Data zmiany | Redaktor | Opis zmiany |
2020-03-16 12:24:55 | Jacek Maciejewski |
|
2020-03-16 11:28:27 | Jacek Maciejewski | |
2017-06-01 16:40:38 | Sławomir Ciernicki | Publikacja artykułu |